Jorge Gabriel Martínez

Jorge Gabriel Martínez

Membre del Comitè científic de la revista Mayurqa

Universitat Nacional de Tucuman, Argentina

 

Jorge Gabriel Martínez va néixer a Buenos Aires (Argentina) l’octubre de 1969. L’any 1988 va obtenir el títol de Técnico Constructor del Instituto Técnico de la Universidad Nacional de Tucumán (UNT). El 1995 va obtenir el títol de Técnico en Documentación y Museología Arqueológica. El 1997 es va graduar com arqueòleg, i el 2003 accedeix al grau acadèmic de Doctor en Arqueologia a l’àmbit de UNT.

És membre de la Carrera del Investigador Científico del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) des del 2005, on va obtenir prèviament una sèrie de beques doctorals per a la seva formació de postgrau des del 1998. Actualment és Investigador Independiente del CONICET (2015) i de Categoria II del Programa de Incentivos a los Docentes e Investigadores de UUNN (2016). La temàtica actual de la seva investigació s’enfoca cap a l’estudi de les evidències arqueològiques més antigues al nord-est d’Argentina (NOA), les quals es remunten a més de 10 mil anys d’antiguitat. Les seves investigacions s’orienten a assolir una major comprensió i explicació de la dinàmica del poblament inicial i colonització humana de les diferents eco-regions que composen el NOA, a través de l’estudi de la subsistència i de l’organització de la tecnologia. Dirigeix les seves recerques de camp principalment en dues àrees dintre del NOA: Antofagaste de la Sierra, al sector nord de la província de Catamarca, dintre de la Puna sud d’Argentina; i Quebrada de Los Corrales, al sector muntanyós occidental de la província de Tucumán.

Porta endavant les seves investigacions com a integrant i director de projectes que foren finançats per organismes nacionals com el Consejo de Investigaciones de la UNT, la Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnología, el CONICET i National Geographic Society. En el marc d’aquests projectes, ha participat activament en la formació de recursos humans com a director de tesis de grau i postgrau. Desenvolupa tasques com a docent en la Carrera de Arqueología de la Facultad de Ciencias Naturales e IML (UNT), i és Director i part del Comité Académico del Doctorado en Arqueología de la UNT. És membre del Instituto de Arqueología i del Museo de la Facultad de Ciencias Naturales e IML (UNT) i de l’Instituto Superior de Estudios Sociales (CONICET) on s’exerceix com a integrant del Consejo Directivo.

Va realitzar nombrosos treballs de camp en l’àmbit de Valles Calchaquíes, Puna Norte (Jujuy), Puna Sur (Catamarca) i Patagonia argentina (Santa Cruz). Aquests treballs incloïen tasques de prospecció i excavació de diversos llocs arqueològics a cel obert i en coves o alers rocosos. La seva activitat en investigació es complementa amb l’assistència i presentació de treballs a Congressos, Jornades i altres reunions científiques de l’àmbit nacional i internacional, comptant a més amb diverses publicacions d’articles a revistes especialitzades i de divulgació sobre arqueologia de societats caçadores-recol·lectores. Ha participat activament en la divulgació científica mitjançant productes documentals per a televisió difosos en canals d’ampla difusió com Canal Encuentro, PakaPaka, TEC TV i la Televisión Pública. És Soci Fundador de la Fundación Tiempos (Tucumán, 2001).